Umut etmek, mutlu olmak demektir. (Alain)

18 Ekim 2015 Pazar

Mısır




Mısır bitkisini seyreltme: kihan


Gelir kihan zamanı kazardı tarlasını               
Gurbet bekler bir yandan deşmeyin yarasını
Mısır ekmeği peynir yer ekmek arasını          
İştah mı kalır sende vay köyümün kadını      

 İlyas Tekke                                                                                         
http://www.yesilalan.net/makale_detay.php?article_id=529















Görüntünün olası içeriği: bitki, çim, açık hava ve doğa






Mısır püskülü








Otomatik alternatif metin yok.


Otomatik alternatif metin yok.
Çeli
Tseli. Mısır hasatından sonra geriye kalan köklerin adıdır tseli. Çocukken bunları kazmayla topraktan çıkarmak bizim işimizdi. Genelde bir vuruşta çıkarır, toprağını silkeleyerek öbek öbek kurumaya bırakırdık. Kumulikalar halinde:). İşin en zevkli tarafı ise kuruyan tselileri yakmaktı. Ilık rüzgârların estiği güzel bir sonbahar gününde güle oynaya tselileri yakar, ateşin etrafında oyunlar oynardık.
https://www.facebook.com/CAYKARALIYIZ.BIZ61/photos/a.110665235720852.13570.102722226515153/450504711736901/?type=3&theater










Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor





Mısırlar
mısır     
a. bit. b. 1. Buğdaygillerden, gövdesi boğumlu ve kalın, yaprakları şerit biçiminde, boyu yaklaşık 2 metre olabilen, erkek çiçekleri tepede salkım durumunda, dişi çiçekleri yaprakla gövde arasında koçan biçiminde olan bir kültür bitkisi (Zea mays). 2. Bu bitkinin koçan üzerindeki taneli ürünü. 3. Bu ürünün taneleri.

koliva
Haşlanmış mısır



xxx
Közde mısır




Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor, şapka ve yiyecek












Değirmen 
tahılları öğütmeye yarayan araçlardan biri 




Görüntünün olası içeriği: yiyecek


Mısır ekmeği




*****************************
Mısırın Faydaları

Mısır, Meksika ve Orta Amerika’da kökenli olduğu bilinen bir bitkidir. Bir sebze olarak adlandırılmasına rağmen, aslında bir tahıl ürünüdür. Mısır iki metreye kadar uzayabilen saplarda yetişir. Mısırın koçanında ipeksi ipler bulunmaktadır. Mısırın en popüleri sarı taneli olanıdır fakat günümüzde mısırın kırmızı, kahverengi ve mor tanelileri de vardır. Mısırın tanelerinden ayrıca yağ üretilmektedir.
Mısır içerdiği vitamin ve mineraller ile sağlık açısından sayısız fayda sağlar. Tam bir potasyum deposudur, zengin miktarda karbonhidrat içermektedir. Protein açısından da zengin olan mısır doymamış yağlar ve sodyum da içerir.
Kalsiyum ve demir içeren mısır kalsiyum açısından çok zengin olmamasına rağmen vücudun ihtiyaç duyduğu çok az bir kısmı karşılayabilir. Bunun dışında Magnezyum içermektedir. Mısır ayrıca B-6 ve B-12 vitaminleri açısından zengindir.
________________________________________

Mısırın Sağlığa Faydaları
Harika lezzeti ve çok yaygın olarak yemeklerde tüketimi dışında mısırın sağlık açısından çok fazla faydası vardır. Mısırın sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Güzel tadına ek olarak, mısır yüksek lif kaynağı sunar. Aşağıda faydalarını okuyabilirsiniz.
Mısır Sindirim Sistemi İçin Sağlıklıdır: Mısır hem çözünür hem de çözünmez lif ve diyet lifi  içermektedir. Bu özelliğinden dolayı vücutta kolesterol emilimine yardımcı olur ve bunun bir sonucu olarak bağırsak sendromu, ishal gibi sorunların oluşmasına engel olabilir.  Bunun yanında bu özelliğinin yardımıyla kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırarak, dışkının dışarı atılmasını kolaylaştırır ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Mısır kabızlık, hemoroid sorunları ve kolon kanserini önleme noktasında sağlığımıza ciddi anlamda katkıda bulunabilir.
Mısır Anemiyi Önler: Aneminin meydana çıkmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi B12 ve folik asitlerin vücutta yetersiz miktarda olmasıdır.  Mısır kanda çok önemli bir görevi yerine getiren kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri de sağlar. Ve anemi hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesi olan demir eksikliğini gidermede önemli bir rol oynar.
Mısır Enerjiyi Arttırır: Mısır kısa ve uzun vadeli enerjiyi, içerdiği yüksek miktarda karbonhidratlar sayesinde verir. Mısırın bu özelliği aynı zamanda beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak için önemlidir. Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi aynı zamanda sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını da korur. Bir bardak mısır ortalama 29 gram karbonhidrat sağlar. Bu özelliğinden dolayı, enerji depolamak için sporcular tarafından yaygın olarak tüketilmektedir. Mısırın kaybedilen enerjiyi geri getirmesi için antrenmandan veya çalışmadan 1-2 saat önce tüketilmesi önerilmektedir.
Mısır LDL Kolesterolü Düşürür: Kolesterol İyi ve Kötü olarak adlandırılır ve karaciğer tarafından üretilir. Yağlı gıda alımı LDL yani kötü kolesterol seviyesini arttırır ve böylece istenmeyen kalp sorunları ortaya çıkabilir. Fakat tatlı mısır LDL seviyesini düşürür ve kanın sağlıklı bir şekilde akışını sağlayabilir. Bu özelliği sayesinde mısır vücutta kolesterol emilimini sağlayarak kalp sağlığı başta olmak üzere yüksek kolesterolden kaynaklanabilecek bir çok hastalıktan bünyeyi korur.
Mısır Kilo Vermeyi Kolaylaştırır:  Mısır kilo sorunu olan insanlar için mükemmel bir besin tercihi olabilir. Mısır bol miktarda karbonhidrat içerir ve aynı zamanda yoğun kalori içerir. 1 bardak mısır tanesi ortalama 130 kalori sağlar. Bunun dışında mısır, sindirim sistemini, özellikle bağırsak hareketlerini canlı tuttuğu için kilo vermeye yardımcı olabilir.
Mısır Diyabet ve Hipertansiyonu Önler: Organik mısır diyabet sorunlarını çözme ve azaltma noktasında inanılmaz katkıda bulunabilir.  Mısır tanelerinin düzenli olarak tüketilmesi insülin bağımlılığı olmayan diyabet hastalıklarını giderebilir. Bunun dışında içerdiği B vitamini, protein ve karbonhidratlar yardımıyla böbreküstü bezlerinin işleyişini destekleyerek stresi önler.
Mısır Güçlü Bağ Dokusu Sağlar: Bağ dokusu kemikler, bağ, tendon, kas ve kıkırdaktan oluşur. Mısır bağ dokusunu güçlendiren mineraller içermektedir.  Bağ dokusu sağlığı için mısır ayrıca manganez içermektedir. Bir bardak mısır günlük  manganez ihtiyacının %12’sini içerir. Ayrıca mısırın içerdiği, demir, bakır, fosfor gibi maddeler de bağ dokusu sağlığı için önemlidir. Bu besinler, sizi kemik formunun bozulmasından korurlar.
Mısır Göz Sağlığını Korur: Mısırın sarı taneleri görüş merkezinde oluşabilecek makula dejenerasyonu, yani görme bozukluğu riskini azaltan karotenoidler denen maddeler içerir. Bunun yanında beta-karoten içermektedir böylece daha iyi bir görme yeteneği sağlar ayrıca, A vitamini içerir.Bu vitamin sayesinde mısır uzun vadede göz sağlığını korur.
Mısır Kanserden Korur: Bu konuyla ilgili olarak yapılan bir çok araştırma, mısırın etkili bir antioksdian olarak serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini ortaya koymuştur.  Bunun bir sonucu olarak mısır özellikle göğüs ve karaciğer kanserine neden olan tümörlerin oluşmasına neden olan unsurları ortadan kaldırabilir.
Mısır Hamilelik Döneminde Faydalıdır:Folik asitin zengin bir kaynağı olan mısır, hamile kadınlar için faydalıdır. Gebe kadınlarda folik asit eksikliği kilolu bebeklerin doğumasına neden olur ve ayrıca doğumda nöral tüp defekti sorununa neden olabilir. Anne ve çocuk sağlığı için hamilelik döneminde anne adayının mısır tüketmesi önerilir.Ancak, yüksek kan basıncı , el ve ayaklarda şişme meydana gelirse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Mısır Kalp Sağlığını Korur: Mısır yağının, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu, kolesterol seviyesini düşürücü özelliği vardır. Mısır optimal yağ asidi kombinasyonu içerir, böylece zararlı kötü kolesterol seviyesini düşürür. Bunun bir sonucu olarak damarların tıkanmasını engeller ve kan basıncının sağlıklı bir seviyde seyretmesini sağlayarak felç ve kalp krizi riskini azaltır.
Mısır  Alzheimer Hastalığını Önler:  Mısır enerji üretimi dışında beyin ve sinir sağlığı için de önemli katkıda bulunur. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Zihinsel hastalıkların başında gelen ve en önemlilerinden birisi olan Alzheimer hastalığına neden olan unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Mısırın Cilt ve Saç Sağlığına Faydaları: Mısır cilt bakımı ürünlerinde ve kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mısır cilt sağlığını koruyan bir çok mineral, vitamin ve bileşen içermektedir.
Mısır cilt sağlığı için hayati önem taşıyan A vitamini ve beta karoten içerir. C vitamini yardımıyla cildi zararlı güneş ışınlarından korur. Serbest radikallerin cilde zarar vermesini engelleyebilir.
Mısırın içerdiği bir çok mineral cildin gözeneklerinin açılmasına ve nemlenmesine yardımcı olabilir, bu özelliğinin bir sonucu olarak kuru ciltlerde meydana gelen kaşınma ve dökülme problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Mısırın içerdiği E vitamini konbinasyonu cilt hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Hücrelerin çoğalmasını sağlar ve serbest radikallerden cilt hücrelerini korur. Bu özelliği aynı zamanda saç sağlığını korur, saç dökülmesini azaltabilir.
Mısırın içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri saç sağlığı için hayati önem taşırlar, bunların yanında diğer mineral ve vitaminler özellikle demir, saçın diplerini sağlamlaştırır, saça yumuşaklık kazandırır.
Düzenli olarak mısır tüketimi, çok geniş bir alana yayılan cilt, deri ve saç sağlığı için büyük önem taşır.
________________________________________
 Patlamış Mısırın Faydaları
Patlamış mısır daha çok sinema salonlarıyla özdeşleşmiştir. Film izlerken veya sohbet esnasında meze olarak kullanılır. Fakat patlamış mısırın sağlıklı ortamlarda hazırlanması ve yağının bir sefer kullanılması gerekmektedir. Bu yüzden sağlık uzmanları patlamış mısırın faydaları hakkında farklı görüşler savunmaktadır.
Patlamış mısırı sindirim sistemi için önemli olan besinler ve mineraller içerir. Sindirim sistemini canlı tutarak kabızlık gibi sorunlar yaşamayı engelleyebilir.
Patlamış mısırın kolesterol seviyesini dengelediği düşünülmektedir.
Patlamış mısırın kan şekerini sağlıklı bir seviyede tuttuğu düşünülür. Bunu bol miktarda içerdiği lifler sayesinde başarır.
Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Fakat bu noktada patlamış mısırın nasıl ve hangi ortamlarda hazırlandığı önemlidir.
Kilo vermeye yardımcı olan mısır, içerdiği lifler yardımıyla uzun süre tokluk hissi kazandırır ve yemek yeme alışkanlığını azaltır.
Serbest radikallere karşı etkili olduğu için zihinsel hastalıklardan, kalp,cilt sağlığına kadar çok geniş bir alanda sağlığa hizmet eder.
________________________________________
 Mısır Püskülünün Faydaları
Pratik yatıştırıcı ve birçok terapötik faydalarla dolu, mısır püskülü ve özellikle de  çayı çeşitli hastalıklariçin kullanılabilir bir bitkisel ilaçtır. Mısır püskülleri çok eski çağlardan beri, özellikle Mısır medeniyetinde yaygın olarak kullanılmıştır.
Mısır püskülleri K,C ve G vitaminlerini içerir bunun yanında bakır, çinko ve demir mineralleri açısından oldukça zengin sayılır.
Mısır püskülü çayının en dikkat çekici özelliği idrar bozuklukları ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmesidir.
Mısır püskülü çayı sindirim sistemi için faydalıdır, kabızlığı giderebilir, bağırsakları hareketlendirerek kilo vermeye de yardımcı olur.
Mısır püskülü çayı böbrek sağlığına ciddi katkıda bulunur, böbrek taşlarının oluşmasına engel olabilir.
Düşük kan basıncı sorunları ile başa çıkabilen mısır püskülü çayı aynı zamanda bazı deri hastalıkları için şifa kaynağı olabilir.
Mısır püskülü, sivilce akne ve benzeri sorunları giderebilir.
________________________________________
 Mısır Ununun Faydaları
Mısır unu, mısır tanelerini öğütülerek toz haline getirilmesinden elde edilir ve sağlığa faydaları açısından mısırla benzerlik içerir. Özellikle karadeniz bölgesinde yemeklerde ve ekmek olarak yoğun bir şekilde tüketilir.
Çinko açısından çok zengin olan mısır unu özellikle hücreler için çok faydalıdır. Hücrelerin sağlığını korur ve hasarlı hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur.
Mısır unu içerdiği önemli miktardaki çinko sayesinde DNA sağlığını korur ve direkt etki edebilir. Aynı zamanda DNA için önemli olan proteinler içerir.
Önemli miktarda demir içeren mısır unu, saç sağlığından ayak tırnaklarına kadar çok geniş bir alanda fayda sağlar. Kansızlığı giderir.
Mısır ununun içerdiği A vitamini ve lifler ayrıca göz sağlığının korunmasında önemli rol üstlenir.
Mısır unu cilt ve saç sağlığına da katkıda bulunur, cilt sağlığını en çok tehtit eden serbest radikallerin hareket kabiliyetini kısıtlar.
Mısır unu genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için çok faydalıdır.
Mısır ununun en önemli özelliklerinden birisi de iki yönlü olarak zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Birincisi lifler yardımıyla açlığı yatıştırır ve geç acıkmayı sağlar, ikinci yönü ise kabızlık sorunlarını giderir ve boşaltımı kolaylaştırır.
________________________________________
Özel Önlemler ve Uyarılar: Mısır püskülü kandaki potasyum düzeyini düşürerek kaşıntılara ve diğer alerjik sorunlara neden olabilir.
Gebelik döneminde sağlıklı bir besin olduğu söylenir ama bu konuda doktorlarınıza danışmanızı öneririz.
Mısır püskülü çayı diyabet hastaları için sorun çıkarabilir, bu konuyla alakalı uzmanlar farklı görüşleri savunmaktadırlar. Bu yüzden bu konuyla ve genel anlamda doktorunuza danışarak tüketmenizi öneririz.
________________________________________
Mısırın Zararları
Mısır genel anlamda sağlık açısından her yaştan insan güvenle tüketebileceği bir besin maddesidir. Fakat bazı hastalıklarla mücadele eden ve hassas bünyeye sahip olan kişilerde yan etkileri olabilir, bu yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Astım hastalarının astım krizini tetikleyebilir. Özellikle alerjik astım rahatsızlığı olan kişilerde alerjilere neden olabilir.
Diyabet hastalarında yan etkileri olabilir, kan şekeri seviyesini yükseltebildiği düşünülmektedir.
Şişkinlik be bağırsaklarda gaza neden olabilir. Aşırı şekilde mısır tüketmek kalın bağırsaklara zarar verir ve gaza neden olur.
Aşırı şekilde mısır tüketimi mideye zarar verir ve hazımsızlığa neden olabilir.
Aynı şekilde aşırı şekilde mısır tüketimi ishale neden olabilmektedir.
Aşırı şekilde mısır tüketiminin diş çürümelerine neden olduğu düşünülmemektedir.
Yine aşırı tüketime bağlı olarak mısır kilo almaya neden olabilir.
________________________________________
Tavsiyeler
Mısırın sağlık açısından faydalarını ve zararlarını detaylı olarak ele aldık. Düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketilen mısırın sağlık açısından bir risk oluşturmadığını söylemek mümkün. Bunun dışında patlamış mısır ve mısır püskülü tüketimine dikkat edilmesi gerekir.
Uzmanlar özellikle patlamış mısırın emin olunmayan yerlerden alınarak tüketilmemesi evde sağlıklı ortamlarda hazırlanarak tüketilmesini tavsiye etmektedirler.

  



Kaynaklar
1. Health Benefits of Corn
2. Is corn healthy or not? 5 myths about sweet corn busted
3. Sweet corn nutrition facts
4. Health Benefits of Corn
5. Summer Corn — More Than Delicious
6. Health Benefits of Corn
7. What Is the Nutritional Value of Corn?