Umut etmek, mutlu olmak demektir. (Alain)

20 Ağustos 2017 Pazar

Kedi insan ve köpek gibi bir sürü hayvanı değildir

















Torunumun Kahve adlı bir yavru kedisi var. Sevimli mi sevimli; ama sevimli olduğu kadar yaramaz.

Ablası olmadığı zaman dedesinin omuzuna atlar, kucağına girer. Elini tırmalar... Bu sözden anlamaz sevimli yavru ayaklarımda dişlerini keskinleştirmeyi de öğreniyordu.

Duruşu, bakışları; sağa sola kaçışları; perdelere tırmanmaları; zıplamaları...
Her şeyiyle güzel; ama yine de...

Yine de deyişim boşuna değil. Örneğin yemek yerken önce kucağıma atlıyor, sonra yemek masasına atlamaya çalışıyor. Olmaz ki, bu kadar da yapılmaz ki...

Nasıl anlatsam?

En sonunda Fuatlar kahveyi biraz büyütmek ve eğitmek için aldılar bizden.

Geçenlerde Fuatlara gidince miyavlıyordu. “Dedeye hoş geldiniz mi diyorsun” deyiverdim. Dememle kaldım. Kucağıma atlamadı.

Bu küçük yaramazla fotoğraf çektirmedim. Çektirsem iyi olacaktı. Amcası fotoğraf da video da çekmişti. Biraz önce oğlum Ahmet’e telefon ettim. Bu fotoğraflardan birkaç tane göndermesini istedim. Bakalım nasıl fotoğraf gönderecek?

Kahve kendine özgü özellikleri olan bir yavru. Bu cümleyi kurmam gereksizdi belki; çünkü her varlık kendine özgüdür. Demek istediğim şuydu aslında küçükken de kedilerimiz vardı. Kahvelerden farklıydı onlar. Evin içinde, bahçede, şurda burda dolaşırlardı. Doğrusu fazla samimiyetim yoktu onlarla; ama yine de severdim onları.

Bugün de kedi muhabbetimiz tuttu.

Düşünüyorum. Fuatlar kahveyi nasıl eğitecek?

Bu arada kedi eğitimiyle ilgili yazılar da okudum. Hatta bir yazıyı aşağıda sunuyorum. Okursak eğitimin ne derece önemli ve ne derece zor olduğunu anlarız.

Aşağıdaki yazıda bir cümle dikkatimi çekti: “... Kedi insan ve köpek gibi bir sürü hayvanı değildir.” Bu cümle üzerinde tüm kişilerin kafa yorması gerekir.

Kafa yormak dedim de...

Sabahattin Gencal



Hamidiye-Çekmeköy_İstanbul


25.07. 2018, Kahve'nin Gece adlı bir yavrusu oldu. torunum, bana " Anne anne oldum." dedi. Hayvan sevgisi güzel. Hayat devam ediyor...



























Kedi Eğitilir mi?

            Kedilerin eğitilemediği, eğitilmeyi reddettiği söylenir hep, kısmen de doğrudur. Kedilere, itaat, saldırı veya arama kurtarma eğitimi veremezsiniz. Kedi eğitimi, ancak yapmasını istemediğimiz bazı hareketlerinin engellenmesi şeklinde olabilir. Ve bu başına buyruk dostlarımızla bu eğitim de her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir. 

            Kedilerin eğitilemez görünmesinin nedeni, eğitildiği konularda son kararı onların vermesidir. Kedi, insan veya köpek gibi bir sürü hayvanı olmadığı için, sadece kendi ihtiyaç ve isteklerine göre hareket eder. Bu başına buyrukluk kedilerin hiçbir şekilde eğitilemeyeceği gibi yanlış bir kanıya neden olabilir. 


            Kedilerle uğraşırken son derece sabırlı, sevecen ve gerçekçi olmak gerekir. Kediniz sizin beklentilerinizi karşılamıyorsa ona kızarak, istediklerinizi yaptırmaya çalışarak hiçbir şey elde edemezsiniz. Kedinizin size uyum sağlamak için davranışlarını değiştirmesini beklemek hata olur. 


            Kediniz sizin istemediğiniz şeyler yapıyorsa onu kesinlikle cezalandırmayın. Ceza, eğitime hiçbir yardımda bulunmayacağı gibi, kedinizin sizden soğumasına da neden olur. Onu cezalandırmak yerine kaşlarınızı çatıp sertçe hayır derseniz o gerekli mesajı alacaktır. Kediler bağırtılardan, yüksek ve ani seslerden hoşlanmazlar. Kediniz istemediğiniz bir şey yaptığında yumuşak bir ses tonuyla onu uyarın. 


            Eğitimde püf noktası, kedinizi neyin motive ettiğini bulmak ve bu motivasyonla kedinizi ödüllendirmektir. Bu çoğunlukla mama olur ama bazı kediler oyun oynamayı veya sevgiyle kafalarının okşanmasını da bir ödül olarak alabilirler. Bir ipucu daha; eğitimin en verimli zamanı mama saatinden biraz öncedir

Bazı Kediler Hayata Ciddi Bakar

            Eğer kediniz 5 dakika okşanmaktan hoşlanıyor ve 6. dakikada sizi tırmalamaya başlıyorsa, 3. dakikada okşamayı bırakın. Kedinizin sınırlarını ölçmeyin


            Kedileri sinirlendiklerini belli etmek için bazı uyarı işaretleri verirler. Kedinizi iyice gözlemleyin, vücut dilini okumaya çalışın. En basitinden kediniz sinirlenmeye başladığında kulaklarını arkaya yatırır, gözlerinizin içine dik bakar ve kuyruğunu hızla sağa sola oynatmaya başlar. 


            Eğer kediniz oyun oynarken devamlı ellerinizi ısırıyorsa, her ısırdığında onunla oyun oynamayı bırakarak onu eğitebilirsiniz. Oyun amaçlı da olsa kediniz sizi ısırdığında ona kızıp vurursanız, oyunun devam ettiğini düşünecek ve o da sert şekilde sizi ısırmaya başlayacaktır. Ya da oyun sırasında canını yaktığınız için size kızıp yine sizi ısıracaktır. Hâlbuki ısırdığı zaman onunla ilgilenmiyor görünürseniz ısırması da zamanla kesilecektir. 

            Kediniz kucağınızdayken tırnaklarını çıkarıp sizi yoğurması kadar tatlı his veren bir şey yoktur. Ama kedinizin tırnakları uzunsa, birkaç saniyeden sonra bu yoğurmalar iğne gibi batmaya başlar. İşaret parmağınızla patisinin üzerine pıt pıt diye vurup yapma demeyi deneyin. İlk seferinde kediniz size şaşkın bir ifadeyle bakacaktır ama bu sizi yıldırmasın. Kucağınızdayken tırnaklarını çıkarmasını istemediğiniz anlatmak için defalarca bunu yapmanız gerekebilir. Kediniz tırnaklarını patisinin içine soktuğunda kafasını sevgiyle okşayın, ona güzel sözler söyleyin. Bu ödül sayesinde patileri içeri çekmekle iyi bir şey yaptığını anlayacaktır. 



            Pozitif eğitim, kediniz için en iyi motivasyon sağlayan yöntemdir. Kediniz istediğiniz hareketi yaptıktan hemen sonra onu ödüllendirirseniz hareketin pekişmesine yardımcı olursunuz. 


            Yumuşak ve kendinden emin bir ses tonu kullanın. Yapmasını istediğinizi yaptığında onu ödüllendirdiğinizi sesinizden de onu onayladığını anlayabileceği bir ton kullanın.


            Kedinizi en iyi eğitimi yemek öncesinde verebilirsiniz. Bu, mama ödülünü daha anlamlı kılacaktır. 


            Kedileri ne kadar erken yaşta eğitmeye başlarsanız o kadar cevap alırsınız.
Çevrede kedinizin dikkatini dağıtacak eşyalar bulundurmamaya özen gösterin. Tüm dikkatini sizde odaklayabilmesi için açık duran televizyon ya da radyoyu kapatın.

            Eğitim sürelerini 10-15 dakika tutun. Daha uzun bir sure kedinizin sıkılmasına neden olabilir. 

            Kedinizin kafasını karıştırmamak için ara vermeden yeni hareketler öğretmeyin. 

            Kediniz gününde değilse ona bir şeyler öğretmek için zorlamayın. 

            Kedinizin huylarını tamamen değiştiremezsiniz, ama sınırlarınızı karşılıklı belirlerseniz kedinizle yaşamanız daha kolay olur. 

http://www.mihav.com/forum/kedi-egitimi-ve-psikolojisi/kedi-egitimi-hakkinda-hersey-10668/

Resim
Ankara Kedisi

Resim
Van Kedisi
van kedisi ile ilgili görsel sonucu



van kedisi ile ilgili görsel sonucu

van kedisi ile ilgili görsel sonucu






 kedi ile ilgili görsel sonucukedi ile ilgili görsel sonucu




kedi ile ilgili görsel sonucu




kedi ile ilgili görsel sonucu




kedi ile ilgili görsel sonucukedi ile ilgili görsel sonucu







kedi ile ilgili görsel sonucu





kedi ile ilgili görsel sonucu



kedi ile ilgili görsel sonucu






















































































































https://www.facebook.com/naturephotobook/ blogundan alıntılar: